Ben jij een liefhebber van wijn? Dan wil je vast wel weten waar wijn vandaan komt en wat het verschil is tussen wijn van vroeger en wijn van nu. Vooral wanneer je voor jezelf een lekkere wijn wilt bestellen. Want ja, online wijn bestellen is een ding. En dan wil je natuurlijk wat over wijn weten. Hier wij gaan daar iets dieper op in. Lees het in deze blog. 

Het ontstaan van wijn

Wijnbouw is ontstaan in het Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In de Kaukasus claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn. Met een wijnbouwtraditie die maar liefst 7000 jaar teruggaat!

De geschiedenis van wijn start met een legendarisch verhaal. Het verhaal gaat over de vruchten van een wilde kruipplant, beter bekend als druiven. Door deze te vergisten, ontstond er een roesverwekkende drank.

Met de tijd werden de resultaten steeds beter. Daardoor begon de wijnbouw zich te verspreiden over Klein Azië en Griekenland. En langs de kusten van Zwarte en de Middellandse Zee door de inzet van de Phoeniciërs en Grieken.

De Romeinen, verspreiders van de wijncultuur

De Romeinen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de wijncultuur in Europa. Vrijwel alle Europese wijngebieden hebben hun ontstaan aan de Romeinen te danken. Van Bordeaux tot Roemenië en van Catalonië tot aan de Moezel. De Romeinen waren ook de eersten die bepaalde wijnen naam en toenaam gaven. De beroemdste Romeinse wijn is de Falerner.

Romeinse smaakmakers

In de Romeinse tijd werden wijnen met allerlei middelen ‘op smaak’ gebracht. De kennis van wijnmakers stond in deze tijd nog op een laag pitje. Men wist nog niet hoe men wijn kon conserveren op een natuurlijke wijze. Door honing, kruiden of hars toe te voegen, bleef de smaak van de wijn op peil.

Wijn nu

Aan het gistingsproces van wijn is niet veel veranderd ten opzichte van de Romeinse tijd. Hooguit dat de vergisting nu meer gecontroleerd wordt en niet meer aan de natuur wordt overgelaten. De kwaliteit van de wijn hangt af van de soort druif, de ondergrond en het klimaat.

En dan heb je ook nog port, sherry en vermouth

Port, sherry en vermouth zijn versterkte wijnen. Tijdens een van de oorlogen met Frankrijk waren de Engelsen genoodzaakt uit te wijken naar Portugal voor hun wijnen. Door wijnalcohol (brandewijn) aan de wijn toe te voegen, verlengden ze de houdbaarheid. Hierdoor ontstond de drank die we nu kennen als port. Het verklaart waarom veel porthuizen in Engelse handen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *